2. TOYS”R”US ja turvallisuus

2.1. Turvallinen leikki

Lasten turvallisuus on aina etusijalla.

Pyrimme tekemään turvallisuudesta osan tuotteen elinkaarta. Kaikki tuotteemme on testattu perinpohjaisesti, jotta niillä on varmasti turvallista leikkiä, ja lelumme ovat luonnollisesti kaikkien asiaankuuluvien EU:n ja paikallisten turva-asetusten mukaisia. Kemikaalisisällön tapauksessa ja joissakin alle kolmevuotiaille lapsille tarkoitetuissa leluissa normimme ovat tiukemmat kuin EU:n leluturvallisuusdirektiivissä asetetut.

Otamme merkitsevän ja kunnianhimoisen lelujen turvallisuuslainsäädännön vastaan avosylin. Siksi olemme mukana eurooppalaisen lelujen standardointikomitean (CEN TC 52) ja Tanskan standardointiviraston toiminnassa. Siten tuemme osaltamme toimivia ja merkityksellisiä turva-asetuksia.

Asiasta voi lukea lisää täältä.

2.2. Lelujemme testaustavat

Testaamme tuotteitamme, jotta ne eivät varmasti rikkoudu vilkkaiden lasten käsissä eivätkä vahingoita lasta millään tavalla.

Varmistamme sen, että tuotteemme eivät rikkoudu vilkkaiden lasten käsissä eivätkä vahingoita lasta millään tavalla, muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Vetotestaamme lelut 9 kg:n voimalla/painolla. Varmistamme siten, että leluista ei voi repiä irti pieniä osia, jotka voisivat joutua lapsen henkitorveen.
 • Voimatestauksella varmistetaan, että lelut eivät rikkoudu tai luhistu vilkkaiden taaperoiden rajussa käsittelyssä. Esimerkiksi nuken rattaat testataan 50 kg:n painolla.
 • Upotustestissä lelut upotetaan 4 kertaa 4 minuutin ajaksi. Sillä varmistetaan, että liimatut pikkuosat pysyvät paikallaan eikä maali liukene.
 • Pudotustestissä lelut pudotetaan 85 cm:n korkeudesta.
 • Äänitestissä varmistetaan, että ääniä tuottavat lelut eivät voi vahingoittaa lelulla leikkivän lapsen kuuloa.
 • Testaus pienten osien varalta. Välittömin vaara alle 3-vuotiaille lapsille ovat pienet osat. Varmistamme, että yhdessäkään alle 3-vuotiaille tarkoitetussa lelussa ei ole pieniä osia, joita utelias vauva tai taapero voi niellä.
 • Syttyvyys. Testaamme perusteellisesti esimerkiksi nallekarhujen ja naamiaisasujen tapaisten tuotteiden syttyvyyden. Hatun tai peruukin on sammuttava itsestään kahden sekunnin kuluessa, jotta se saa turvahyväksyntämme.

Lisätietoja ja esimerkki mekaanisesta turvatestistä on  täällä.

2.3. Kemikaaliturvallisuus

Varmistamme, että lelumme eivät sisällä mitään lapsille haitallisia kemikaaleja.

Kaikki valmistusaineet arvioidaan huolellisesti ja lelut hyväksytään myymälöittemme hyllyihin vasta, kun niillä on tuoteturvallisuustiimimme hyväksyntä.

Olemme myös asettaneet omia lisävaatimuksiamme niille osa-alueille, joissa mielestämme laki ei suojele riittävästi lapsia.

 • Meillä ei ole tuotteita, jotka sisältävät yli 0,1 % erityistä huolta aiheuttavia aineita (substances of very high concern, SVHC).
 • Missään leluissamme ei ole ftalaatteja.
 • Emme käytä missään tuotteessamme propyyli-, butyyli-, isopropyyli- tai isobutyyliparabeeneja, sillä niillä arvellaan olevan hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia.
 • Missä juomapullossamme tai eväsrasiassamme ei ole BPA:ta.
 • Testaamme tuotteemme tarkasti formaldehydin varalta.
 • Väriliitumme, maalimme, muovailuvahamme ja leikkimeikkimme eivät koskaan sisällä säilytysaineita, joiden tiedetään olevan allergisoivia.
 • Sellaisissa nesteissä ja jauheissa, joita pieni lapsi saattaa syödä, käytämme vain sellaisia materiaaleja, että lapsi voi syödä lelun kokonaan saamatta maininnan arvoisia oireita. 

Erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC) 

Emme myy leluja, jotka sisältävät yli 0,1 % SVHC-aineita.

SVHC:t ovat kemiallisia aineita, joilla saattaa olla vakavia ja usein peruuttamattomia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön. Näitä ovat esimerkiksi kolme ftalaattia, DEHP, DBP ja BBP. EU on koonnut erityistä huolta aiheuttavia aineita niin kutsuttuun ehdokasluetteloon, jota päivitetään säännöllisesti. Seuraamme tietenkin tätä luetteloa tarkasti.

Ftalaatit 

Emme hyväksy ftalaattien käyttöä missään lelussamme.

Ftalaatteja käytetään toisinaan leluissa pääasiassa tekemään PVC-muovista pehmeää ja joustavaa. Kolme ftalaattia, DEHP, DBP ja BBP, on kielletty kaikissa leluissa, koska niiden epäillään aiheuttavan hormonitoiminnan häiriöitä, kun taas kolme muuta ftalaattia, DINP, DIDP ja DNOP, on kielletty leluissa, joiden pienin halkaisija on alle 5 cm, koska lapsi voi työntää lelun suuhunsa.

Parabeenit

Parabeeneja käytetään kosmetiikkatuotteiden ja muiden nesteiden (kuten maalien) säilöntäaineena, jotta niihin ei pääse pesiytymään bakteereja ja sieniä, jotka voisivat muutoin pilata tuotteen ja aiheuttaa mahdollisesti rohtumaa.

Emme käytä missään tuotteissamme propyyli-, butyyli-, isopropyyli- ja isobutyyliparabeeneja, koska niillä arvellaan olevan hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia.

Estämme bakteerien ja sienien pesiytymisen karnevaalikasvovärin tapaisiin tuotteisiimme käyttämällä turvallisia säilöntäaineita, kuten metyyli- ja etyyliparabeenia. EU:n tiedekomitea (SCCP) on todennut nämä parabeenit turvallisiksi tuotekäytössä.

BPA

Suomessa BPA:ta ei saa olla tuotteissa, jotka joutuvat kosketukseen 0–3-vuotiaille tarkoitettujen elintarvikkeiden kanssa.

Olemme kiristäneet tätä sääntöä omalla kohdallamme lisää: emme käytä BPA:ta missään tuotteessa, joka joutuu kosketukseen elintarvikkeiden kanssa. Siten missään eväsrasiassamme tai juomapullossamme ei ole BPA:ta.

Kaikki lelumme täyttävät leluturvallisuusdirektiivin tiukan BPA-rajan.

Formaldehydi 

Formaldehydiä voi vapautua tekstiileistä ja puuliimasta. Olemme asettaneet lakiedellytyksiä tiukemmat vaatimukset formaldehydin vapautumiselle leluista ja tekstiileistä.

Säilöntäaineet 

Joskus leluissa on välttämätöntä käyttää säilöntäaineita, ja tämä koskee esimerkiksi nestettä sisältäviä leluja, kuten värejä ja muovailuvahoja. Monet säilöntäaineet saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita tai niistä saattaa vapautua formaldehydiä. Estämme nämä ongelmat tarkistamalla lelujemme nesteainesosat ja asettamalla vaatimuksia, jotka ovat tiukempia kuin laki edellyttää.

2.4. Leluissamme käytetyt merkit ja merkinnät

Tässä esitellään eri sertifioinnit, joita käytämme lainsäädännön ja soveltuvien säädösvaatimusten mukaisesti.

0–3-merkintä 

Tällä merkillä ilmoitamme, että lelu ei sovi alle 3-vuotiaiden käyttöön, koska siinä on pieniä osia, jotka voivat juuttua henkitorveen, pitkiä lankoja tai kieliä, joihin lapsi voi kuristua, tai teräviä reunoja, jotka voivat vahingoittaa lasta muuten.

Eurooppalainen CE-merkintä

Leluissa on lakisääteisesti oltava CE-merkintä. CE-logo on valmistajan vakuutus siitä, että tuote on EU:n tiukan leluturvallisuusdirektiivin mukainen. EU:n leluturvallisuussäännöt ovat tiukimpia maailmassa, ja valmistajan on pitänyt tehdä lelulle kemiallisia, fysikaalisia, mekaanisia, sähköisiä ja hygieniatestejä, jotta lelun saa merkitä CE-logolla.

Forest Stewardship Council® (FSC®)

Kun tuotteessa on FSC®-logo, se on tehty puusta tai paperista, jota voi ostaa hyvällä omallatunnolla: FSC®-metsästä kaadetaan vain sen verran puuta kuin metsä pystyy tuottamaan. Samalla FSC®-logo on tae siitä, että eläimiä ja kasveja suojellaan ja metsätyöntekijät ovat koulutettuja, heillä on kunnolliset turvavarusteet sekä reilu palkka.

SPIRE-tuotteemme on tehty FSC® (N002277) -sertifioidusta puusta.

Lisätietoja on seuraavalla sivustolla: https://ic.fsc.org/index.htm.

Öko-Tex®

Öko-Tex on maailman johtava kankaiden terveysmerkintä. Se takaa, että tuotteen haitta-ainepitoisuudet on testattu Öko-Tex®-standardin mukaisesti. Se ei tarkoita, että kangas on ympäristöystävällistä. Testit kattavat lailla säädellyt sekä terveydelle haitalliset kemikaalit. Lisätietoja on seuraavalla sivustolla: https://www.oeko-tex.com/en/manufacturers/manufacturers.xhtml

Myymälöissämme myytävät Öko-Tex®-sertifioidut tuotteet ovat esimerkiksi vuodevaatteita, pyyhkeitä ja pesulappuja. Kaikki näiden luokkien tuotteet eivät kuitenkaan ole Öko-Tex®-sertifioituja. Mahdollinen Öko-Tex®-sertifiointi mainitaan tuotetiedoissa.

2.5. Usein kysyttyjä kysymyksiä

Sisältävätkö lelunne kemiallisia aineita, joista saattaa aiheutua haittaa lapselle? Täältä löydät vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Onko markkinoilla paljonkin turvattomia leluja?

Kyllä ja ei.

Käytämme paljon voimavaroja sen varmistamiseen, että tuottamamme ja myymämme lelut ovat turvallisia. Vanhempana voit edistää turvallisia leikkejä ostamalla leluja vain luotettavilta jälleenmyyjiltä, valitsemalla lapselle iän puolesta sopivia leluja, varmistamalla että leluja käytetään asianmukaisella tavalla, valvomalla leikkejä ja pitämällä isommille lapsille suunnitellut lelut poissa pienten lasten ulottuvilta.

Ovatko PVC:tä sisältävät lelut vaarallisia?

Eivät ole.

PVC täyttää kaikki kansainväliset terveys- ja turvanormit. Materiaalia on käytetty yli 40 vuoden ajan. Koska se on yksi maailman testatuimmista muovimateriaaleista, on turvallista sanoa, että PVC:tä sisältävillä leluilla leikkiminen ei ole haitallista lapselle.

PVC:n terveyshaitat eivät liity materiaaliin itseensä, vaan sen lisäaineisiin. Aiemmin PVC:n joustavuutta parannettiin ftalaateilla, mutta koska niiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa, niille on kehitetty uusia, turvallisia vaihtoehtoja.

Joissakin nukeissamme, toimintahahmoissamme ja puhallettavissa leluissamme on PVC:tä, mutta emme käytä koskaan ftalaatteja.

Valvotaanko lelujen turvallisuutta riittävän tiukasti?

Kyllä valvotaan.

Lelut ovat todennäköisesti yksi maailman tarkimmin säädellyistä kulutustuotteista lääkkeiden ja ruoan lisäksi. Euroopan leluturvallisuusdirektiivi on maailman tiukin, ja EU:n säädöksiä päivitetään jatkuvasti, jotta ne pysyvät uuden tietämyksen ja uusien lelujen tasalla. Jos ostat lapsellesi leluja meiltä, voit odottaa, että niillä on turvallista leikkiä.

Ovatko puulelut muovileluja turvallisempia?

Eivät ole.

Puu on luonnonmateriaali ja saattaa siksi vaikuttaa muovia turvallisemmalta. Näin ei kuitenkaan ole. Koska puussa on luontaista vaihtelua ja epätäydellisyyksiä, puutuotteiden laadunvalvonnan on oltava erittäin tiukkaa, jotta niillä on turvallista leikkiä. Puu voi murtua ja taipua eivätkä kaikki puunpalat ole yhtä lujia. Kosteudelle altistunut puu voi turvota, joten puun kuivumista on valvottava tarkasti. Jos puulelu vielä maalataan tai lakataan, lapsi on kosketuksissa maalin eikä itse puun kanssa.

Oikein säädetty ja asianmukaisesti huollettu muottikone voi puolestaan tuottaa kymmeniä tuhansia lähestulkoon identtisiä muoviosia, ja viallisia osia syntyy huomattavasti vähemmän.

Ovatko Kiinassa tuotetut lelut Euroopassa tuotettuja vaarallisempia?

Eivät ole.


EU:ssa myytäviä leluja koskevat samat turvallisuusvaatimukset riippumatta siitä, missä ne on tuotettu. Lelujen valmistusmaalla ei ole merkitystä, koska Euroopan ulkopuolella tuotettujen lelujen on täytettävä samat turvallisuusvaatimukset kuin Euroopassa tuotettujen.

Jos esimerkiksi myymälässämme myyty nukke on valmistettu EU:n ulkopuolella, olemme vastuussa yhdessä kiinalaisen valmistajan kanssa sen varmistamisesta, että nukke täyttää turvallisuusvaatimukset. Kiinassa tuotetut lelut muodostavat suuren osan kaikista myydyistä – ja siten myös vaarallisiksi todetuista – leluista.

Sisältävätkö lelut vaarallisia kemikaaleja?

Eivät sisällä.

EU:n alueella myytävät lelut eivät saa sisältää vaarallisia ainesosia, joille lapset voisivat altistua. Panostamme valtavasti resursseja sen varmistamiseen, että tuotteissamme ei ole vaarallisia ainesosia.

Se, että lelu sisältää tiettyä ainetta, ei vielä tarkoita, että lapsi voisi altistua sille. Esimerkiksi helistimessä on pieniä osia, jotka helisevät, kun lapsi ravistelee helistintä, mutta pienet osat ovat vaarallisia vain, jos lapsi pääsee niihin käsiksi. Ei pääsyä, ei vaaraa.

Sisältävätkö tuotteenne ftalaatteja?

Eivät sisällä.

Missään leluissamme ei ole ftalaatteja. Tässä suhteessa ylitämme lain vaatimukset.

Sisältävätkö tuotteenne parabeeneja?

Kyllä ja ei. 

Parabeeneja käytetään kosmetiikkatuotteiden ja muiden nesteiden (kuten maalien) säilöntäaineena, jotta niihin ei pääse pesiytymään bakteereja ja sieniä, jotka voisivat muutoin pilata tuotteen ja aiheuttaa mahdollisesti rohtumaa.

Emme käytä missään tuotteissamme propyyli-, butyyli-, isopropyyli- ja isobutyyliparabeeneja, koska niillä arvellaan olevan hormonitoimintaa häiritseviä vaikutuksia.

Estämme bakteerien ja sienien pesiytymisen karnevaalikasvovärin tapaisiin tuotteisiimme käyttämällä turvallisia säilöntäaineita, kuten metyyli- ja etyyliparabeenia. EU:n tiedekomitea (SCCP) on todennut nämä parabeenit turvallisiksi tuotekäytössä.

Sisältävätkö kosmetiikkatuotteenne aineita, jotka saattavat aiheuttaa lapselle allergisia reaktioita?

Eivät sisällä.


Valitsemme lasten meikeissä käytettävät ainesosat erityisen huolellisesti ja teetämme ulkopuolisilla tahoilla lain vaatimuksia tiukempia lisäturvatestejä.

Lapsi saattaa kuitenkin olla jo valmiiksi allerginen tai reagoida kosmetiikkamme ainesosaan, joka ei tavallisesti aiheuta ongelmia, samalla tavalla kuin jotkut ihmiset ovat allergisia maidolle tai gluteenille.

Joitakin kosmetiikkatuotteissamme käytettäviä ainesosia:

 • Metyyli- ja etyyliparabeenit: EU:n kuluttajatuoteturvallisuudesta vastaava tiedekomitea vahvisti vuonna 2010, että metyyli- ja etyyliparabeenien käyttö kosmetiikkatuotteissa on turvallista. Niitä on sallittua käyttää lisäaineina myös ruoassa.
 • Väriaineet: Käyttämämme väriaineet ovat hyvin tunnettuja, ja niitä on käytetty kosmetiikassa jo pitkään ilman haittoja. Monia niistä käytetään Joutsenmerkin saaneissa tuotteissa tai ruoan väriaineina. Esimerkkeinä tällaisista aineista ovat CI 16035, CI 19140 ja CI 42090.

Mitä seurauksia voi olla sillä, että lapsi nielee lelun leikkiessään?

Pieniä osia sisältävät lelut voivat olla vaarallisia pienille lapsille. Lapsi voi jopa tukehtua, jos hän laittaa pienen osan suuhunsa ja se joutuu henkitorveen. Etenkin alle kolmivuotiaat lapset laittavat usein esineitä suuhunsa.

Niinpä leluturvallisuusdirektiivin tiukat vaatimukset velvoittavat yritykset testaamaan pienet osat tukehtumisvaaran varalta ja lisäämään varoituksen leluihin, jotka eivät sovellu alle kolmivuotiaille lapsille.

Vanhempien ja huoltajien on äärimmäisen tärkeää valvoa ja noudattaa lelujen varoituksia ja seurata turvaohjeita lasten turvallisuuden takaamiseksi ja onnettomuuksien välttämiseksi. Kaikki pieniä osia sisältävät lelumme testataan lieriön avulla. Lieriö mukailee alle kolmivuotiaan lapsen kurkun kokoa. Jos osa ei mahdu lieriön läpi, sen katsotaan olevan liian suuri aiheuttaakseen tukehtumisvaaran. Kaikki lieriöön kokonaan mahtuvat lelun osat katsotaan mahdollisiksi tukehtumisvaaran aiheuttajiksi.

Kuinka turvallisia naamiaispukunne ovat?

Tutkimme kaikkien materiaalien syttyvyyden

Kaikki naamiaispukumme ovat käyneet läpi syttyvyystestin, jossa on varmistettu, että pukujen materiaalit täyttävät EU:n asettamat vaatimukset. Päässä pidettäviin asusteisiin, kuten peruukkeihin ja naamioihin, kohdistuvat vaatimukset ovat erityisen tiukat, sillä tuotteiden on sytyttyään sammuttava itsestään.

Ei repsottavia remmejä

Naamiaispukumme täyttävät EU:n turvallisuusstandardit: niissä olevat nyörit, nauhat ja ketjut ovat turvallisia ja määräysten mukaisia eivätkä esimerkiksi liian pitkiä. Alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitetut puvut testataan vieläkin tiukemmin pienten osien varalta, sillä sen ikäiset laittavat mielellään suuhunsa kaikenlaista.

Ei haitallisia kemikaaleja

Ennen kuin naamiaispukumme päätyvät myymälöiden hyllyihin, ne on tarkoin testattu terveydelle vaarallisten, kiellettyjen kemiallisten ainesosien, kuten formaldehydin, ftalaattien ja atsovärien, varalta.

 • Turvavinkkejä vanhemmille

Vanhempana voit osaltasi turvata lapsen leikkihetkiä valitsemalla oikeanlaisia leluja ja varmistamalla, että huolehdit leluista oikein.

Lelun valinta:

 • Valitse lapsen ikään ja kykyihin sopivia leluja. Lapset harvoin ovat ikävuosiaan kehittyneempiä.
 • Kiinnitä erityistä huomiota 0–3-merkintään ja varoitukseen "Ei sovellu alle 3-vuotiaille lapsille". Alle 3-vuotiaat lapset laittavat usein leluja suuhunsa eivätkä ymmärrä tämän aiheuttamia vaaroja.
 • Kiinnitä huomiota turvallisuussuosituksiin ja ota ne vakavasti.
 • Osta leluja vain luotettavista myymälöistä ja verkkokaupoista. Isoilla yrityksillä on resursseja palkata henkilökuntaa, joiden tehtävä on taata, että myydyt lelut täyttävät kaikki lakivaatimukset ja standardit.
 • Älä ikinä osta leluja, joissa ei ole CE-merkintää joko lelussa tai pakkauksessa. CE-merkintä vahvistaa, että lelu täyttää EU:n asettamat turvallisuusvaatimukset.

Lelun ostamisen jälkeen:

 • Noudata ohjeita tarkasti.
 • Valvo leikkivää lasta.
 • Varmista, että lelut sopivat lapsen ikään ja kykyihin.
 • Muista kypärä sekä polvi-, kyynär- ja rannesuojukset, kun lapsi rullaluistelee, -lautailee, pyöräilee jne.
 • Tarkista ajoittain lelu vaurioiden varalta, sillä rikkoutunut lelu saattaa aiheuttaa vamman. Heitä rikkinäinen lelu välittömästi pois.
 • Poista lelu aina pakkauksesta. Varmista, että lapsi ei leiki muovipusseilla.
 • Puhdista lelu ennen käyttöä ja säännöllisesti käytön aikana. Pääsääntöisesti suosittelemme, että muovi- ja puulelut pestään saippuavedellä ja nallekarhujen tapaiset kangaslelut pesukoneessa. Elektronisia osia sisältävät lelut voi pyyhkiä kostealla liinalla.

2.7. TOYS”R”USin ja tavarantoimittajiemme poisvedot

Tuoteturvallisuus on meille kaikkein tärkeintä. Meistä on tärkeää itse huomata tuotteidemme mahdolliset ongelmat, ennen kuin ne päätyvät asiakkaillemme. Jos tuote kuitenkin on jo päätynyt myyntiin ja saamme selville, että se ei täytä vaatimuksiamme, vedämme sen välittömästi pois myynnistä.